Det er ikke ulovligt at besøge Hesselø

Skrevet af Henrik Lakner.

I uge 4 2010 bragte Frederiksborg Amtsavis en artikel om to mænd, der var blevet anholdt af politiet, fordi de havde tilladt sig at sejle til Hesselø og var gået i land på øen. Jeg kender ikke de nærmere omstændigheder og detaljer  for de to herrers  besøg af øen, men det er i udgangspunktet ikke ulovligt at besøge øen, hvis bare det foregår på de samme vilkår, som offentligheden har til at betræde privat ejendom andre steder i landet.

Hesselø er ikke mere privat end alle andre private grunde, store som små, der ligger i landet, herunder grunde, der går helt ned til stranden. Hesselø er ej heller fredet, det er kun farvandet omkring Hesselø, samt de lange stenrev nordvest og sydøst for øen, som er fredet, og hvor der gælder særlige regler. Det er forbudt at gå i land på revene, ligesom det er forbudt at nedlægge, indfange eller forjage vildtlevende pattedyr og fugle samt indsamle fugleæg .
Det betyder, at hvis du bevæger dig ind til øen stille og fredeligt uden at forstyrre dyrene, kan du gå i land og opholde dig på stranden kortvarigt, det vil sige kortere end et døgn. Du skal  blot sørge for at være mindst 50 meter  fra beboelse.  Du kan have en båd uden motor liggende på stranden, og du må endda tænde et bål. Skulle du få lyst til at bevæge dig ind på øen, er det også tilladt, fordi øen er udyrket. Du skal bare sørge for, at turen rundt på Hesselø foregår mellem kl. 6 om morgenen og solnedgang, og du skal være mindst 150 meter fra beboelse.  Bliver du træt og har brug for en lur, skal du tilbage til stranden, for kortvarigt ophold er ikke tilladt inde på øen, men heldigvis er der ikke særlig langt til stranden på Hesselø.
Nu er problemet selvfølgelig, hvordan du kommer fredeligt til Hesselø i en båd uden motor. Hesselø ligger dog  25 km fra Liseleje.  Du kan selvfølgelig  tage en sejlbåd og så ankre op et stykke fra øen og ro det sidste stykke vej i en gummibåd, men du kunne jo også ro hele vejen!

Onsdag  eftermiddag før Kr. Himmelfart  2003 mødtes otte havkajakroere på stranden ved Liseleje. Det var højtryksvejr  og derfor høj sol  og næsten ingen vind. Fra toppen af klitten kunne vi skimte Hesselø som en prik i horisonten. Havkajakkerne havde vi med på en trailer. Nu skulle de pakkes og sættes i vandet, så vi kunne komme afsted. Kursen var sat med kompas både fra kort og klitten. På vandoverfladen kunne vi ikke se øen. Først efter en times roning dukkede Hesselø igen op i horisonten. Efter endnu tre timers roning dukkede de første nysgerrige sæler op og fulgte os den sidste halve time, indtil vi trætte kunne gå i land på sydspidsen af øen.  Klokken var nu 9 om aftenen, og det var begyndt at blive ret koldt.2fbb

Ganske som vi havde ventet, blev vi ikke budt velkommen af øens forvalter. Tvætimod blev vi belært om, at det var en privat ø, og vi havde ikke noget at gøre der.  Nu var det jo lidt svært at ro et andet sted hen, f.eks. til Anholt. Vi var trætte, og det blev snart mørkt. Samtidig gjorde vi forvalteren opmærksom på, at vi i henhold til Naturbeskyttelsesloven faktisk havde ret til at opholde os på stranden, selvom den var privatejet og lå på en privat ø. Jeg havde faktisk taget et eksemplar, ikke kun af af Naturbeskyttelsesloven, men også af  fredningsbestemmelserne for Hesselø  med, således at vi kunne dokumentere lovligheden af vores færden. Han fik lov til at beholde begge eksemplarer til godnat læsning.
Teltslagning er forbudt på stranden, så efter vi havde tilberedt en super varm og velsmagende gryderet og nydt freden,  den lyse nat, fuglene og sælerne som holdt øje med os fra vandet, og ikke mindst oplevelsen af at være et ganske særligt sted i Danmark,  gik vi i poserne under en presenning eller åben himmel, alt efter temperament.
2fcb

Næste morgen nød vi den helt fantastiske natur, der er på øen.  Inden kajakkerne igen blev sat i vandet brugte vi et par timer til fods på øen. Overalt langs stranden vrimlede det med strandskader og den langt sjældnere Tejst.  Midt på øen græssede dådyr. De må være sat ud på øen.  Uanset hvor du er på den lille ø, rejser fyret sig majestætisk , og minder os om, at vi ikke er de første mennesker på øen.
Vi sluttede vores besøg på Hesselø med en tur rundt om øen i vores kajakker, inden vi for alvor påbegyndte hjemturen til Liseleje. Lidt større bølger og dønninger gjorde hjemturen anderledes, men også fordi  vi  nu roede mod kendte strande. Sælerne fulgte med et langt stykke af vejen.

Formålet med naturbeskyttelsesloven er, ud over at værne om  og beskytte naturen, at give befolkningen adgang til at færdes og opholde sig i naturen samt forbedre mulighederne for friluftslivet. For mig er det en meget vigtig pointe, at vi selvfølgelig som samfund og enkeltpersoner skal passe endog rigtig godt på vores allesammens natur, men at det også er vigtigt at sætte almenhedens interesse  i og for naturen over den enkelte grundejers private ejendomsret, også når det drejer sig om en privat ø.

Henrik Lakner

2fdc