Glænø rundt

Skrevet af Jakobe Holst Wentzel.

En sensommertur i adlens baghave, hvor Gavnø slot og Holsteinborg gods bød sig til. Planlagt af Henrik Lakner og efter mit hoved.

HL3Fredag d. 19. september var der sol over Danmark og det var en fryd for de i alt 12 smækre kajakroere at nå frem til Bisserup i det sydsjællandske. Bisserup lå idyllisk ned til vandet, havde en skøn havn med en venlig havnefoged og en dejlig græsplæne hvor vi kunne slå vores telte op.

solnedgangens skær uden en vind lavede vi mad ved fælles hjælp, nød et godt glas vin og freden. Til havnen pludseligt lå badet i blå blink og hylene sirener. Hvad nu? En motorbåd kom hurtigt på vandet. En helikopter svævede over os. Det var heldigvis blot en bader, der havde været lidt for længe i vandet. Og som var uskadt. Det var dog dejligt at se at systemet virkede.

Lørdag morgen var solen blevet væk, en sky havde sænket sig over Bisserup. Vandet var spejlblankt. Der var ikke en vind der rørte sig. Det var lige noget for bølgeforskrækkede mennesker. Det var en dejlig morgen. Vi roede ud i Holsteinborg Nor og lå det meste af tiden tæt på land. Her var stille, lavvandet og meget smukt. Som morgenen skred frem fandt solen vej gennem skyerne og landskabets farver trådte tydeligere frem. I mellem træerne kunne vi skimte Holsteinborg gods. Mod sædvane havde vi kalkuleret med en overbæring. Men overbæringen sparede os for en større omvej og var i sig selv ganske kort.

På sydsiden af Glænø var der dejligt. Der var lunt, vindstille og vandet var varmt. Så vi hoppede fra kajakkerne ud i vandet. Og fra vandet op på frokostbordet.

Eftermiddagen brugte vi på det åbne hav, nærmere bestemt Smålandsfarvandet, som viste sig fra sin venlige side. Bortset fra nogle få dønninger, skulle vi se langt efter bølger. Vi roede forbi Bisserup og landende på en fin naturlejrplads ved Klinteby. Her nød vi ind nu engang solnedgangen, udsigten over vandet og senere den gode mad.

Men ingen hærligheder varer evigt, vi vågnede op til regnvejr. Det var svært at komme ud af teltet. Morgenens gode nyhed var at det var næsten vindstille. Da teltene var pakket og kajakkerne sat på vandet, var der kommet en smule mere vind. Det var faktisk perfekt. Ikke nok vind til at skræmme nogen, men nok til at skubbe os i den rigtige retning. Dejligt var det. Og som formiddagen skred frem, holdt det op med at regne og solen kom frem. Landskabet var varieret. Der var høje skrænter og steder hvor kyststrækningen var helt lav. Ved Karrebæksminde blev vi skubbet af strømmen igennem den meget idylliske stræde imellem Karrebæksminde og Enø. Her var der butikker, restauranter og huse helt ned til vandet. Men vi havde travlt, vi skulle til frokost på Gavnø slot. Og med den nu tiltagene vind i ryggen roede vi nu indenfjords langs med øen Gavnø og gik i land tæt på slottet. Baronesseparret tog dog ikke imod, så vi blev forvist til en komark. Ja ja hvem sagde at klasseforskellene var afskaffet? Men vi affandt os med vores plads i samfundsordenen og spiste frokost i det fri, med fare for at ende i en kokasse.

Vi skulle ende vores tur ved Næstved Kano og Kajakklub og roede de sidste kilometer på Susåen. Her i mellem høje siv og rappende ænder var der fredeligt og idyllisk. Og blev den perfekte afslutning på en smuk, varieret og hyggelig tur. Der var godt planlagt af Henrik Lakner.

Jakobe.