Fredfyldt sensommer idyl i Isefjorden

Skrevet af Jakobe Holst Wentzel.

Idyl, idyl og atter idyl blev overskriften på denne sensommer tur som foregik i den sidste week-end i september.

Henrik Lakner havde atter engang planlagt en sensommertur for de friske i Isefjorden med start i Holbæk. Holbæk er en gammel by på over 700 år og som i mange år var stedet hvor der blev handlet med korn fra oplandet, hvorefter det blev sat på skibe blandt til Holland. Holbæk er for øvrigt en by i modsætning til andre byer i udkantsdanmark som vokser i befolkningstilvækst

Fredag eftermiddag blev kajakker, mad, biler, grej og mennesker pakket, hvorefter kursen gik mod Holbæk. Der var mandefald, så hvad der på et tidspunkt så ud til at blive en gruppe på 16-18 stk. blev nu en lille sluttet gruppe på 12. Der var flest mænd med, hvilket kunne høres på tonen og valget af vittigheder ved bålet på Kongsøre ud på aftenen. Mere om det senere.

Til den smukkeste solnedgang nåede vi frem til Holbæk roklub, som havde styr på sagerne og system i tingene. Her var der de fineste faciliteter og en smuk udsigt over Holbæk fjord som var blank og rosa i solnedgangen. Og så blev der spist. Søren havde heldigvis lavet god og velsmagende mad hjemmefra, så det skulle bare varmes og serveres.

Lørdag morgen vågnede vi op til en blank fjord og solskin. Der blev hurtigt en livlig aktivitet også af de lokale roere som skulle ud og ro. Det var sjovt at snakke med de lokale, der var både venlige og hjælpsomme. Men vandet trak, så vi kastede grejet og os selv i kajakkerne og stævnede ud i solskinnet. Vi roede vestpå og nåede bunden af fjorden hvor Tuse å lå. Vi måtte ind og kigge. Men langt nåede vi ikke for efter få hundrede meter lå en sluse, så der kunne vi ikke komme igennem. Vi vendte derfor kajakkerne og roede atter ud i fjorden, og roede langs nordsiden af fjorden og kom forbi Hørby og dennes kro. Ikke langt derfra lå den lille ø Rønnen. På den lå der tre små kolonihavehuse. Fint og charmerende så det ud. Men der var ingen hjemme, så vi roede videre til pynten ved Bognæs skov. Her spiste vi frokost og nød en morfar med udsigt til Orø. Efter endt morfar roede vi videre nord på og så en sæl som nysgerrigt kiggede på os, som vi kiggede på den. Vejret var stadig godt. Stille og skiftende imellem solrigt og delvist overskyet. Vi passere Lammefjorden og havde lyst til at ro derind, men der var ikke tid. Dagen var blevet for kort. Til gengæld havde vi tid til at ro forbi Søværnets frømandskorps torpedostation Kongsøre. Det var sjovt at se, selvom der ikke var meget aktivitet. Vi roede videre til en naturlejrplads som også lå på Kongsøre og som Henrik havde fundet frem til på forhånd. Her var der den fineste udsigt til fjorden og Orø og der var samtidig masser af plads. Der blev lagt en strategi for resten af aftenen, da der var flere ting der skulle ordnes. Da strategien var lagt, blev der badet i det skønneste solskin, slået telte op og dernæst lavet mad i solnedgangen. Desuden skulle dagens rute måles op. GPS var ikke noget vi brugte, men stråmetoden det var noget der rykkede. Men da Lene som plejer at være Henriks assistent på det område ikke var med på denne tur, blev undertegnede opgraderet til assistent. Metoden gik ud på at tage et stykke strå og derefter på kortet bruge dette til at måle det præcise antal kilometer der var roet den dag. 26 km. havde vi roet på den første dag. Efter hånden som maden blev spist og opvasken taget sænkede mørket sig. Og da Lisbeth og undertegnede, gik i seng som to ud af tre kvinder steg lydstyrken rundt om bålet og tonen blev en anden. Og såkaldte vittigheder var der mange af.

Dagen der på sprang vi ud af teltene og ud i vandet for at bade. Vi sprang nu lige så hurtigt op igen. Godt nok var vandet stille og solen var fremme, men træerne voksede ikke ind i himlen og stedet var ikke Hawaii. Så blev der lavet havregrød og morgenkaffe. Men selv om kaffen smagte godt, måtte vi ud på de vilde våger, så efter at vi havde pakket vores grej ned, satte vi kursen øst på mod Orøs nordligste punkt Næsset. Det var et stort og åbent stykke vi skulle krydse, med lidt sidebølger, så vi sørgede for at holder os samlet og ellers holde den kurs vi havde sat. Undervejs var nogle tavse og koncentrerede, i mens andre var mere snaksaglige. Da vi nåede Næsset var vi i læ og vandet blev atter stille, vi roede nu ganske tæt på Orøs østside. Her var der også smukt, med kuperet terræn, stupmarker, alléer og den meget lille by Næsby, som blandt andet bestod af nogle smukke gamle bindingsværkshuse. Lidt syd for Næsby blev vi overmandet af sulten og vi gik i land og spiste en udsøgt frokost. Og faldt i søvn. Dernæst fortsatte vi videre sydpå forbi trækfærgen i mellem Orø og Hammer bakker og dernæst roede vi i mellem Lindholm og Rønø. To små meget flade øer. Og satte der efter kursen mod Kirsebærholmen. Her var vandet også meget roligt og solen skinnede noget så skønt. På Kirsebærholmen lå en golfbane. Holmen lå som en tange ud i Holbæk fjord og gav golfbanen en usædvanlig placering. Vi gik i land for at drikke kaffe, men måtte passe på ikke at få en golfbold i hoved. Det lykkes og vi fik samtidig underholdning til kaffen, da der var flere der var ude og spille den dag. Herfra gik turen tilbage til Holbæk roklub efter 24 km., hvor kajakkerne blev tømt for grej og lagt på traileren. Og så gik turen hjemad til mere kendte omgivelser efter en dejligt, fredfyldt og idyllisk tur.

Jakobe.