Udskriv

Begyndertur på nordkysten

Skrevet af Merete Eliasen.

NORDKYSTEN – Liseleje, Troldeskoven d.9-10. oktober 2010.
Jeg er blevet spurgt om jeg vil skrive lidt om min oplevelse af "Nordkystturen" som en af mine første turoplevelser i kajak. Med en nylig og fantastisk smuk efterårstur til Sverige friskt i minde prøver jeg at spole tilbage, forbi Sverigeturen, og mindes de to smukke efterårsdage, med for årsti-den en høj temperatur og stille vand, hvor en flok havkajakroere er på vej op langs Sjællands nord-kyst. Nogle af kajakroerne har jeg roet sammen med før, andre har jeg set i klubben, men kender dem ikke rigtigt, nogle har jeg været til kickstart med og blevet kendt med på klubaftnerne i løbet af sommeren, et par stykker har jeg været på en forrygende tur med for 14 dage siden og kæmpet mig gennem høje bølger med, nogle er erfarne andre nybegyndere, alle frigivne. Vores tur ledere er Christian, Jacob og Torben.
Vi er på vej fra Frederiksværk hvor vi mødtes i klubben fredag aften; nogen har overnattet i klub-ben, andre tog hjem for at sove og nogle mødte her til morgenen. Mange skulle af sted med oppak-ning i kajakken for første gang på denne tur, og som sig hør og bør en begyndertur, blev pakning af kajakkerne gennemgået inden vi tog af sted. Jeg syntes jeg kunne tage den lidt med ro, da jeg havde pakket kajakken til tur to gange før, men så skulle der tjekkes om vægten var rigtig fordelt foran og bag i båden; min båd var alt for tung foran og skulle pakkes om.
Vi har haft lidt urolig vand ud fjorden mod Sølager, med sidebølger ind bagfra. Jeg har haft pro-blemer med at holde båden på rigtig køl, og da jeg er ejer af en kajak med både finne og ror (hvor jeg helst vil bruge finnen) har jeg sænket roret for at spare på kræfterne.
Efter Sølager har vi haft roligere vand og vinden med, og jeg nyder igen at styre kajakken med fin-nen. Vi har holdt kaffepause på Stranden ved Hundested Roklub og sagt hej til Peter som kom ro-ende i modsat retning. Inden vi roede videre blev vi orienterede om de særlige forhold der er ved Hundested havn, og hvad man skal være opmærksom på i forhold til bølger og strøm.
Men vejr og vind var åbenbart med os, og bølgerne gav ikke problemer hverken da vi roede langs med kajen eller da vi rundede molen. Vi har haft en stille og rolig tur op langs nordkysten, som jeg husker det med en svag vind i ryggen. Der er roet og snakket, og roet i stilhed. Nogle gange har der været langt fra de to forreste til de bagerste, andre gange har vi roet mere samlet. Det er en helt særlig oplevelse at være så mange sammen og samtidig være helt sig selv i sin egen lille båd. Man kan ro foran og have fornemmelsen af at være helt alene, og man kan ro bagerst og se alle de man ror sammen med som forskellige størrelser alt efter hvor langt foran de er – alle arbejder sig fremover med de samme rytmiske bevægelser og kaster farverige, bølgende spejlbilleder i vande. Man kan også ro midt i flokken og snakke med en eller flere om alt muligt, sjov og alvor. ..
Efter frokosten som blev indtaget, med Ries hjemmebagte boller + meget andet godt, et sted i nær-heden af Kikhavn, ror vi vider, passerer Liseleje og går i land for at slå lejr inden vi kommer til Troldeskoven. Mette har sluttet sig til flokken efter at hun har været til "Støt brysterne"-kajakløb på Furesøen eller deromkring (godt gået/roet Mette). Hun har bla. fået en t-shirt med Thomas Helmigs hænder der støtter brysterne – det kan man jo få meget sjovt ud af medens man slår lejr og prøver at finde brænde til bålet...
Apropos brænde, så er der ikke ret meget at finde. Men man har da vel en god turleder.... Og man har da vel også en god formand der altid er parat til at stille op... Turlederen ringer til formanden, og efter få minutter står formanden der med masser af godt brænde – og i øvrigt gør hun os også opmærksomme på at en flok marsvin der leger lige ud for vores lejrplads. Formanden kører hjem igen, og vi er glade for at vi ikke var langt væk på en øde ø denne gang.
Nu er der gang i bålet, alle har fået tørt tøj på og slået telt op, og Bo har været i vandet!! , og vi har set den flotteste solnedgang pakket ind i et lyserødt/orange bælte af skyer/dis. Snart er der gang i snitning af grønsager, gryderne kommer frem og mørbraderne bliver pakket ind i saltdej og smidt ind i flammerne. Det hele bliver til et himmelsk måltid under en klar stjernehimmel. Efter et par glas rødvin kan der dog herske en smule tvivl om det nu er stjerner eller pandelamper der lyser.
Det bliver en super hyggelig aften ved bålet, og nogle bliver siddende til over midnat. Men der skal også roes nogle km i morgen, og jeg går ned på stranden og kravler ind i mit telt.
Om morgenen er der brænde tilbage til et mysligrød- og vandkognings -bål, og efter et par timer er vi pakket og klar til at ro igen. Vandet er stille og klart og solen skinner snart igennem og livet er godt. Vi passerer Tisvildeleje og ligesom i går fascineres jeg af oplevelsen af at se kystlinjen fra vandet. Mange af de steder vi har roet forbi kender jeg jo fra land, men landskabet og stederne får pludselig en ny dimension når de ses fra denne side.
Vi går i land ved Rågeleje, spiser frokost, og bliver hentet af nogle fantastisk rare mennesker der gider bruge sin søndag eftermiddag på at komme og hente os og køre os og vores kajakker hjem til Frederiksværk.
Mange tusind tak til alle der var med, til Christian, Jacob og Torben fordi I ville tage os med, til Rie for boller, for at køre Mette op til os den ene dag og hente os den anden dag, Til Kirsten som kom med brænde og tak til jer som hentede os.
Merete E.

 

Se billederne her

Nyhedsbrev

Meld dig på nyhedsbrevet og modtag informationer direkte via mail.
.

Nyt medlem?

P9300046 spejlFrederiksværk Ro- og Kajakklub er en klub med mange forskellige medlemmer. Det fælles udgangspunkt er dog at vi gerne vil være sammen om at nyde naturoplevelserne på vandet på sikker vis. Uanset om vi ror inrigger/ outrigger eller kajak....eller begge dele.

Læs mere her