Udskriv

Kajakanmeldelse - Mælströmkayak Vaåg 174

Skrevet af Torben Olsen.

Det er nu godt 3 uger siden jeg fik min orange/sorte Maelström Vaag 174.

I de 3 uger jeg har haft den, har jeg haft mulighed for at være på vandet i næsten alt slags vejr. Allerede i den første uge blæste det godt fra vest. Jeg tog derfor op i Roskilde Fjord - Fra Frederiksværk Ro- og Kajakklub og ud til Kulhuse. Det var i strid modvind. Måleren i sejlklubben stod mellem 15 og 20 m/s.

maelstrom-vaag174

Kajakken var super let at få igennem bølgerne - den virker hurtig, levende og på en måde elegant - utrolig hurtig at styre ind på plads, hvis en lidt "skæv" bølge kom på tværs - lidt kant på kajakken havde igen rette kurs.

Da kajakken virkede utrolig "veloplagt" og uden egentlig sekundær stabilitet (det kommer jeg tilbage til) besluttede jeg på turen tilbage, at snøre hætten på tørdragten godt til, hvis jeg skulle rundt et par gange. Det havde jeg på fornemmelsen kunne ske i Kulhusrenden, hvor bølgerne er rigtig gode - og på årstiden smadder kolde.

Det blev en vældig fin tur tilbage, med vinden og bølgerne lige i bagfra. Det er en super surf kajak - og også her virkede den meget "veloplagt", let dansende og ved de "skæve" bølger, som ville flytte kajakken sidelæns - ja så var det bare ud og støtte, styre og kante lidt - så var den utrolig hurtigt på plads igen. Den lader sig let fange af bølgerne og tager hurtig fart og så følger der helt sikkert et god smil på læberne med..... Havde en fornøjelig tur, fik varmen og hold mig oven vande..

Vaag'en er hurtigere rundt og retur på en bølge end nogen anden kajak jeg har haft/prøvet - lige bortset fra en polo-kajak - hvilket helt klart skyldes den traditionelle britiske stil med den måske nye utraditionelle, men utrolig effektive "banan", hvor begge ender slipper vandet, når kajakken kantes.

Det samme gør, at kajakken er smadder sjov og indbyder til teknisk kajakroning... ved bare at kante den, får den for en havkajak, en meget lille "venderadius". Den reagere meget hurtigt og effektiv på kantning - har aldrig oplevet dette så udpræget før. Det samme gør, at alle former for styretag, fejetag, sideforflytning mm.. bliver utroligt effektivt.. Viser man mod og prøver grænserne af, så er der gevinst med det samme - man bliver helt høj og tror lige pludselig, at man er en hel Martin Ploug.. (griner)

En af årsagerne til dette er formentlig også, at kajakken ikke umiddelbart har nogen sekundær stabilitet. Jeg har i alt fald ikke fundet punktet, hvor jeg syntes den ligger sig "fast". Tværtimod syntes jeg man kan blive ved med at "ligge" den ned, uden det, hverken sker for hurtigt eller for langsomt - så kun et støttetag kan redde mig til sidst, hvis jeg ikke må hele vejen rundt. Det er en sjov, lærerig og provokerede fornemmelse. Den tvinger jo kajakroeren til at blive bedre og bedre - en herlig oplevelse.

Nu til en anden side af kajakken nemlig siddekomforten. Da Per-Malik inviterede på en 40 km. tur i dejligt vejr, så måtte jeg med. Det enkle sæde og rygstøtte, "knolden" måtte så stå sin prøve.

På de 40 km. roning havde jeg på intet tidspunkt ondt i ryggen eller sad dårligt, øm i bagdelen eller, hvad ved jeg om mulige skavanker, som man så tit høre. om. "Knolden" har en god støtte det rigtige sted og tvinger mig til at sidde rigtigt i kajakken - Lårstøtterne er også gode. Jeg føler jeg har godt fat i den på et stort område, hele låret til knæet og man glider ikke.

Fra min gamle Tiderace Xcite og Rockpool Alaw Bach er jeg vant til et helt fodspark, så man kan variere føddernes stilling uden at ændre på knæ og lår. I Vaag'en er der pedaler at træde på som i alle andre. Her savnede jeg fodplademodellen fra f.eks. Rockpool. Men ok - jeg kan leve med det, når nu alt andet ved kajakken er til et 10-tal.

De 40 km. blev roet på Roskilde Fjord i totalt blankt vand og i selskab med mange forskellige typer kajakker. På intet tidspunkt følte jeg Vaag'en var tung og langsom i forhold til de andre. Selv de tynde lette og lange "Tahe-Grenlander" var til at følge med. Vaagen virker hurtig i optrækket og er ikke svær at holde i pæn march-hastighed.. På meget lavt vand - under 50 cm. føltes den tung, som at ro på et håndklæde - men det er den jo ikke alene om - og hvad skal vi også der.

I torsdags var jeg ude med vore ungdomsroere og lave redningsøvelser. Her fik jeg mulighed for at afprøve de fleste af dem. Jeg havde min spinkle tvivl om selvredning, da Vaag'en ligger meget lavt bag cockpittet, om jeg fyldte cockpittet med vand, når jeg smuttede op bagpå. Men det skete ikke - der var "no problems".

Maelström Vaag 174 er let at rulle - næsten for let, idet den gerne vil en tur mere rundt - Jeg har ikke problemer med standardrul, men ved andre rul har jeg de første gange haft problemer med at finde "balancepunktet" for, hvornår jeg var oppe og ligge normalt. Får den for lidt, så vil den hurtig ned igen og får den for meget, så vil den en tur mere rundt. Man har ikke den faste sekundære stabilitet at holde sig til - men som ved de andre øvelser, så er det vel blot et spørgsmål om at lære kajakken at kende fra den side også - og indtil da, så tager man vel ikke skade af en "snurretur" mere end forventet - tværtimod. Rygstøtten - "knolden" virker godt. Den sidder på ingen måde i vejen. Jeg kunne nemt komme bagover den og rundt i siderne uden den på nogen måde gav anledning til gener.

Konklusion: Foruden en masse forskellige klubkajakker, herunder de fleste PH kajakker, Sirius, Quest mfl. som jeg har roet i, så har jeg selv haft North Shore Alantic (kåret som bedste all-round seakayak i svenske "Utemagasinet" i slut 90'erne) Necky Chatham 16, Tiderace Xcite og Rockpool Alaw Bach. Tiderace har jeg endnu sammen med min nye Maelström Vaag 174. Bortset fra fodsparket, som jeg gerne så som det i Rockpool og de tidlige Tiderace modeller - så er Vaag'en helt uovertruffen. Den er nok noget af det ultimative sea-kayak man kan forestille sig. Den er spændende og er der lidt "drengerøv" i én og kan man lide lidt gang i hofterne på vandet, så er det bare at tage imod udfordringen. Kajakken kommer helt klart til sin ret i bølger, hvor den virker let og ubesværet og vil en hel masse. Men også i det stille vand er den sjov og udfordrende - hvor langt ned kan den komme og på hvor lille en radius kan man komme rundt forlæns og baglæns. Rigtig sjov at øve teknikker i, da resultatet kommer med det samme.. Super play-boat, som rækker videre end Tiderace og Rockpool, som jeg er stor beundrer af. Ingen af de øvrige kajakker jeg har haft og haft kendskab til, når Vaag'ens "Play-Boat" egenskaber..

En ting mangler jeg at afprøve - kajakken med fuld oppakning. I pinsen tager jeg med nogle gode venner på en 4 dages tur fra Vordingborg - en gang "Ø-hop" omkring Askø, Fejø mm.. Men hvorfor skulle den ikke leve op til forventningerne her også..

Med venlig hilsen

Torben Olsen.

 

Nyhedsbrev

Meld dig på nyhedsbrevet og modtag informationer direkte via mail.
.

Nyt medlem?

P6230029 2Frederiksværk Ro- og Kajakklub er en klub med mange forskellige medlemmer. Det fælles udgangspunkt er dog at vi gerne vil være sammen om at nyde naturoplevelserne på vandet på sikker vis. Uanset om vi ror inrigger/ outrigger eller kajak....eller begge dele.

Læs mere her