Udskriv

Kajak med kort og kompas - Juniorer

Skrevet af Nikolaj Winnes.

P5120074Når man sejler kajak er det en fordel at vide hvor man er, og hvor man er på vej hen. Derfor holdt vi "Kajak med kort og kompas" en juniordag i maj. Målet var at vi efterfølgende skulle være i stand til at kigge på et søkort for at planlægge sejladsen, og bruge kompasset til at lægge en kurs og finde vores position. Midlet var en kort gennemgang af søkort på landjorden, hvorefter vi drog på vandet for at lære at bruge et kompas.

Først samledes vi om et kort over den nordlige del af fjorden. Der blev vist snakket verdenshjørner og gode landkendinger til at bestemme vores position, men nu går man jo ikke til kajak for at lære teori . Vi skyndte os i kajakkerne, og roede ud til den røde sideafmærkning uden for lystbådehavnen. Her blev vi delt i makkerpar, hvert hold med et kompas. Så fik vi stukket en kurs ud til den bøje der skulle findes. Holdet fandt en landkending der sammen med kompasset kunne lede dem til den udlagte bøje, og så roede de afsted - tre hold i hver sin retning.

Den første bøje var nem nok, den kunne ses med det blotte øje fra vores udgangspunkt. Med kurs mod forbåken fandt alle tre hold hurtigt ned til bøjen, hvor opgaven var at pejle tilbage mod udgangspunktet og to andre landkendinger.

Den næste bøje var dog knap så let at finde. Det første hold der blev sendt afsted, stiftede bekendtskab med begrebet afdrift, og roede derfor forbi bøjen uden at finde den. Der blev efterfølgende diskuteret heftigt, om det var instruktørens evner, eller juniorernes øjne der ikke virkede.

P5120076Det skulle imidlertid vise sig at det nok nærmest var det instruktørens evner det kneb med - alle tre hold kom tomhændet tilbage efter jagten på den tredje bøje - nogen havde ganske vist fundet en pæl med en blå dunk, andre var nærmest i Sælvig, men ingen fandt den rigtige hvide bøje. Vi roede derfor allesammen samlet afsted for at finde bøjen, og det viste sig ganske rigtigt at den bestemt ikke lå på den udpegede linje mellem den røde bøje og Sølager, men derimod længere inde mod Hanehoved. Den ansvarlige instruktør greb til fantasifulde forklaringer om misvisning og deviation på kompasset og prøvede at også at blande strømforhold ind i billedet, men hvis sandheden skal frem lå bøjen nok ikke helt hvor den burde...

Således belært om kompassets muligheder og instruktørens fejlbarlighed, roede vi tilbage mod klubhuset, lidt klogere på hvordan man ror kajak med kort og kompas.

P5120075 nikolaj_advarsel

Nyt medlem?

P6230029 2Frederiksværk Ro- og Kajakklub er en klub med mange forskellige medlemmer. Det fælles udgangspunkt er dog at vi gerne vil være sammen om at nyde naturoplevelserne på vandet på sikker vis. Uanset om vi ror inrigger/ outrigger eller kajak....eller begge dele.

Læs mere her