Artikler

Udskriv

Kan isen holde?

Skrevet af Jacob Køcher Skov.

Nu hvor vinteren nærmer sig og vi er nogle der stadig ønsker at ro, er det værd at overveje om isen kan holde når vi går ud med kajakken for at finde vand.

Is & myteaflivning.

Ved enhver skøjtesø høres ofte mennesker uden livredningsbaggrund udtale sig forstandigt om forhold ved isen, de ikke helt forstår. Isens bæreevne forklares desværre tit på baggrund af myter, men hvad er myte og hvad er virkelighed?


Myte: Ensartet tykkelse - Isen har samme tykkelse overalt.
Virkelighed: Isen har sjældent samme tykkelse overalt. Den kan være 50 cm tyk et sted og 3 meter derfra være få cm tyk.

Myte: Tyk is er stærk
Virkelighed: Selv tyk is kan være svag - især hvis den indeholder lag af sne eller vand. Skiften mellem frostvejr og tøvejr kan svække isens bæreevne.

Myte: Sne på toppen af isen gør isen stærkere og får isen til at fryse hurtigere.
Virkelighed: Sne virker som et isolerende tæppe. Isen under sneen vil blive tyndere og svagere. Et snefald kan isolere og opvarme, ja, endda få isen til at smelte.

Myte: Is af samme tykkelse har samme styrke.
Virkelighed: Forskellige typer af is har forskellig styrke uanset at tykkelsen er den samme.

Myte: Ekstrem kulde betyder sikker og tyk is
Virkelighed: Et vejr med ekstrem kulde kan svække isen på blot en halv dag, idet kulden får isen til at slå store revner. Ved temperaturstigninger derimod, kan det tage adskillige dage før isen svækkes.

Myte: Hvis man ved præcis, hvor på isen man går, er det sikkert at færdes der om natten.
Virkelighed: Det er meget farligt at færdes på isen om natten. Isen ændrer sig hele tiden og man vil om natten ikke kunne se nye sprækker, svækkelser og våger i isen.

Myte: Jo bedre svømmer man er, jo større chance har man for at overleve, hvis isen brister.
Virkelighed: Svømmefærdighed spiller kun en beskeden rolle under is-relaterede ulykker. Efter blot 1 minut begynder det kolde vand at fratage dig evnen til at bevæge lemmerne. Herved får du svært ved at forlade vandet uanset svømmefærdigheder.

Kilde: http://livredning.dk/